27 oktober 2017
EU-handslaget i Stockholm
Vi ska samarbeta för att stärka delaktigheten, kunskapen och engagemanget kring EU-relaterade frågor i Stockholm. Det enades Stockholmsregionens Europaförening och EU- och handelsminister Ann Linde om på Stockholmsregionens Europadag den 26 oktober. Överenskommelsen är en del i regeringens ”EU-handslaget”, för att skapa bättre förutsättningar för medborgare att delta i EU-arbetet och påverka beslut som fattas på EU-nivå.
Bilden: Paul Lindquist, Karin Wanngård, Ann Linde och Mats Gerdau i det symboliska EU-handslaget.
EU går i rätt riktning
Björn Fägersten från Utrikespolitiska institutet konstaterade på Stockholmsregionens Europadag att utvecklingen inom Europa går snabbt. När ordföranden för kommissionen, Jean-Claude Juncker, talade om tillståndet i unionen för ett drygt år sedan låg fokus på Brexit, kriser, terrorattacker och ekonomisk tillbakagång. I årets tal var kärnbudskapet att Europa har vind i seglen! Men det kvarstår flera ödesfrågor för ökad integration inom Europa, framför allt vad gäller valutasamarbetet, migration och säkerhetsfrågor.
EU måste leverera mer
EU- och handelsminister Anne Lindhe menade att det är viktigt att EU fokuserar på att leverera på de beslut som redan fattats och inte på att göra flera stora fördragsändringar. Som exempel konstaterade hon att bara tre av Jean-Claude Junckers 22 förslag om digitalisering har genomförts.
Sverige driver på
Det är viktigt med en digital inre marknad med fri rörlighet, eftersom det bidrar till ökad export och fler jobb. För att kunna utöva påtryckningar i digitaliseringsfrågor finns en grupp med engagerade länder där Sverige ingår. Andra frågor som Sverige driver inom EU är bland annat klimat, miljö och energi samt migration.
Satsa på storstäder som tillväxtmotorer
I den efterföljande paneldiskussionen lyfte Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad, storstädernas betydelse för att fånga upp och lösa många samhällsutmaningar. Stockholm ligger i framkant när det gäller bland annat miljö- och klimatfrågor. Men det räcker inte att minska biltrafiken för att få ner koldioxidutsläppen – hälften av utsläppen kommer från jordbrukssektorn, sa Wanngård.
Paul Lindquist, fastighet- och investeringslandstingsråd, sa att det är storstadsregionerna som driver mycket av utvecklingen. Idag finns en politik för att utjämna skillnader mellan regioner, men det behövs en storstadpolitik så att även tillväxtmotorerna får stöd till utveckling.
Även Mats Gerdau, kommunalråd i Nacka och ordförande i Storstockholm, konstaterade att man inte bara kan satsa på att lösa problem utan även måste fokusera på tillväxtmotorer som verkligen kan skapa resurser.
Läs mer på EU-kommissionens webb
Dela inlägget