5 december 2017

Goda idéer för hållbar bostadspolitik

mm
Arivan Tutal

Hur kan forskning och innovationer bidra till att utveckla en hållbar social bostadspolitik. Vilka är utmaningarna? Vad kan sektorn göra, vad ligger på regeringens bord och vad är viktigast att prioritera?

Den första december anordnade IQ samhällsbyggnad ett seminarium om hållbar social bostadspolitik.

Alf Karlsson, statssekreterare på Näringsdepartementet, berättade om regeringens perspektiv på bostadssituationen. Han berörde bland annat bristen på arbetskraft inom sektorn och att det behövs ett digitalt kunskapslyft. Bostadssektorn är den minst digitaliserade av alla sektorer enligt Tillväxtanalys.

Emma Holmqvist från Formas berättade om deras nya utlysning där man kan söka upp till 2 miljoner kronor i tre år. Utlysningen stänger den 16 januari och ska handla om forskning för social bostadspolitik. Syftet med utlysningen är att öka kunskapen om utmaningar kopplade till boende, bostäder och bostadsområdens utveckling.

Läs om utlysningen

Seminariet avslutades med ett antal goda exempel och idéer samt en paneldiskussion.

IQ samhällsbyggnad har över 100 medlemmar. Medlemmarna är företag och organisationer som är intresserade av forskning och innovation.

Relaterade inlägg

21 december 2017

EU-satsning på testmiljöer i Stockholm

I december beslutade Stockholms strukturfondspartnerskap att satsa 25 miljoner från den europeiska regionalfonden på projektet Frontrunners for sustainable innovation. Tanken är att få fram produkter och tjänster inom bland annat hållbara transporter och…

Läs hela artikeln

20 december 2017

Ta chansen att påverka regionens prioriteringar

Det var ett viktigt budskap vid frukostseminariet som Länsstyrelsen arrangerade inom Innovationskraft Sthlm den 18 december. Temat En smart innovationsstrategi för Stockholm samlade ett 50-tal deltagare från forskning, näringsliv och offentlig verksamhet. ♦ Se…

Läs hela artikeln

Sara Masur, forskningschef Ericsson
28 november 2017

Digitalisering – en utmaning som kräver nya prioriteringar

Den 15 november samlades närmare 100 personer i Ericssons lokaler i Kista för att diskutera hur små och medelstora företag kan möta de utmaningar som digitaliseringen innebär. Konferensen var en av åtta på…

Läs hela artikeln

28 november 2017

Pris till svenska uppfinnare

Fyra svenska uppfinnare fick pris i konkurrens från mer än 40 länder vid World Invention and Innovation Forum. Alla fyra vinnande uppfinningar platsar väl inom FN:s hållbarhetsmål. – NonoControl, världsledande partikelrenare med applikationer…

Läs hela artikeln

28 november 2017

Ny rapport från Riksrevisionen

Statliga universitet och högskolor har sparat ihop 12,3 miljarder kronor i oförbrukade anslag och andra överskott. Riksrevisionen konstaterar att detta är ineffektivt resursutnyttjande och efterlyser tydligare styrning från regeringens sida. De statliga lärosätenas…

Läs hela artikeln

24 november 2017

Urban odling – härodlat, inte bara närodlat

Högdalen i södra Stockholm är platsen för en spännande testmiljö för odlare, teknikinnovatörer och stadsutvecklare som vill prova klimatskyddad urban odling. Anläggningen, som ligger i ett tidigare oanvänt garage under jord i Citycons…

Läs hela artikeln

23 november 2017

Tyskland bygger för integration

I oktober gjorde Länsstyrelsen en studieresa till Tyskland inom ramen för projektet Grön bostad. Resan gick till utställningen Making Heimat om integration och bostadslösningar för drygt 1 miljon nyanlända som kom under 2015. Bostadsutmaningen…

Läs hela artikeln

21 november 2017

Innovativa filmer tar plats i Stockholm

Under Stockholms Filmfestival höll Filmregion Stockholm Mälardalen den 15 november ett seminarium om nya sätt att tänka och mäta för att bättre göra filmers olika värden synliga. Seminariet var en del av Filmregionens…

Läs hela artikeln

Bianca Dochtorowicz och Göran Andersson, Vinnova
6 november 2017

Regionen måste prioritera inför Vinnväxt 2019

Ett trettiotal personer samlades 6 november på Länsstyrelsen för att höra Göran Andersson och Bianca Dochtorowicz från Vinnova berätta hur myndigheten ser på Stockholmsregionens möjligheter i den pågående utlysningen – Vinnväxt 2019. Bilden: Bianca…

Läs hela artikeln

27 oktober 2017

Utlysning – för smarta och hållbara städer

Viable cities är den hittills största satsningen i Sverige på forskning och innovation om smarta och hållbara städer. Den leds av KTH och samlar ett 50-tal aktörer från flera olika forskningsfält, näringsliv, stat,…

Läs hela artikeln