8 december 2017

Ny stadsdel i Nacka planeras på nytt sätt

mm
Anders Nordborg

Den 5 december samlade Nacka stad en grupp kreativa personer för ett Solution Lab, ett samtal om konsten att skapa en attraktiv och innovativ stadsdel på Nobelberget i Nacka.

Under de kommande 15 åren ska tunnelbanan förlängas till Nacka. Samtidigt byggs 20 000 nya bostäder, 15 000 nya arbetsplatser och kommunen ska växa med omkring 40 000 nya invånare.

Ett stenkast från Södermalm, mellan Sickla Köpkvarter och Hammarby Sjöstad, ligger Nobelberget. Här finns idag en blandning av nya moderna fastigheter med kontor och butiker, gamla och delvis övergivna industrilokaler. I några av Akzo Nobels gamla industribyggnader i området finns nu också en av Stockholms nyare kultur- och event­arenor. Kommunen planerar idag för cirka 550 bostäder, kontor och butiker i området, eventuellt också förskola och högskola.

Tidigare under hösten arrangerade Nacka, i samband med innovationsfestivalen Gather Festival, en stadsutvecklingskonferens på ett liknande tema. Den här förmiddagen handlade samtalet specifikt om hur man kan skapa ett attraktivt innehåll i den nya stadsdelen Nobelberget och hur de kulturella och kreativa näringarna ska göras till resurser i utvecklingen av området.
Mötet facilicerades av Johanna Öhlén Meschke och Anja Melander från Tankeapoteket.

Bilden: Anja Melander