Samuel Holmström och Jens Lundqvist tar emot priset
13 februari 2018

Dataspel i byggbranschen och försäljning av ren luft – exempel på digitalisering

mm
Maria Lindqvist

1 februari samlades närmare 150 personer på IVA för prisutdelning i 2017 års företagstävling Smart industri. Vinnare blev Lundqvist Trävaru AB, som revolutionerat byggbranschen med inspiration från dataspelsbranschen. Bland finalisterna återfanns även Nackaföretaget 3nine, som har som affärsidé att sälja ren luft, genom att erbjuda effektiva oljedimavskiljare och användargränssnitt.

Bildtext: Eva Lindström, Samuel Holmström, Jens Lundqvist och Tuula Teeri.
Fotograf Robert Nygren.

Ett mycket spännande inslag i konferensen var att höra företagsledare från små och medelstora företag berätta om hur de, mer eller mindre systematiskt, påbörjat sin resa mot digitalisering. Bland finalisterna fanns allt från traditionella industriföretag som 3nine, Lundqvist Trävaru och Södra Skog, till tjänstebaserade företag som Fanhultstvätten, ett tvätteri som gjort en digitaliseringsresa över flera decennier, och Atacac, kreatörer som erbjuder personligt mode med hjälp av digitalisering.

Forskaren Danica Kragic Jensfeldt från KTH konstaterade att det finns stora möjligheter med den pågående digitaliseringen. Digitaliseringen innebär att vi i framtiden kan automatisera både fysiska och kognitiva processer. Men kommer våra egna mentala begränsningar påverka möjligheten att programmera maskiner att själva hitta nya lösningar? Kan vi förbättra interaktion via bildmedier och artificiell intelligens (AI)? Hur säkerställs företagens kompetens för att utnyttja alla de data som idag lagras i olika databaser? Det är bara några av utmaningarna vi står inför.

I en panel om satsningar för att underlätta små och medelstora företags digitalisering lyfte tillväxtdirektör Karina Uddén, från Länsstyrelsen i Stockholm, några av de processer som pågår i regionen. Exempelvis satsningar på kompetensförsörjning, kartläggningar för utveckling av den digitala infrastrukturen och etablering av testbäddar/samverkansplattformar som Urban ICT Arena i Kista och Södertälje Science Park.

Björn Lagnevik från Tillväxtverket lyfte satsningar för att komplettera kompetensen, exempelvis kring digitalisering. Maria Rosenberg från Teknikföretagen presenterade projektet kick-start, som erbjuder ett antal träffar där företagen kan få grundläggande kunskap om digitalisering. Kick-start fungerar som att tända lampan i ett mörkt rum, företagen ser fler möjligheter efteråt, menade Lagnevik.

I den efterföljande panelen med storföretag medverkade Ola Rollén, ABB; Sara Mazur, Ericsson och Mikael Leksell, Siemens. Alla var eniga om vikten av ökad samverkan mellan stora och små företag. Men även om det görs en hel del idag så kan det göras mer, menade paneldeltagarna. Det handlar exempelvis om att erbjuda testbäddar och öppna samverkansplattformar, utveckla ekosystem och interna satsningar på start-up verksamheter som Siemens Next47 och Ericson Garage.

Statssekreterare Eva Lindström på Näringsdepartementet konstaterade att även om regeringen har gjort mycket för att stimulera ökad digitalisering så återstår det mycket att göra. Dessutom menade hon att vi måste se till hela ekosystemet, inklusive kompetensförsörjning, om Sverige ska bli framgångsrikt.

Seminariet var en del i IVAs projekt Smart industri . Under 2017 genomförde IVA B2B-forum om små och medelstora företags digitalisering runt hela landet, bland annat hos Ericsson i Kista i november. I samband med detta har man ställt sig frågan om vad som behövs för ökad digitalisering i små och medelstora företag. Resultaten av projektet och en närmare presentation av finalisterna i tävlingen gavs under seminariet.

Läs rapporten

 

 

Relaterade inlägg

29 oktober 2018

Hur kan Sverige bli bättre på matinnovation?

Sverige är bra på innovation, men inom livsmedelsområdet ligger vi först på 14:e plats. Vad beror det på? Den 23 oktober deltog jag på ett frukostseminarium arrangerat av AGFO på temat Vad hindrar…

Läs hela artikeln

13 augusti 2018

Stort intresse för AI – Stockholm dominerar

I maj presenterade Vinnova en rapport om artificiell intelligens. Där konstateras att utveckling och användning av AI har stor potential, bland annat för att öka tillväxten och effektivisera offentlig verksamhet i Sverige. I…

Läs hela artikeln

2 maj 2018

Riksdagsledamöter besökte Södertälje Science Park

Den 23 april besökte riksdagens andre vice talman och riksdagsledamöter från Stockholms läns valkrets Södertälje Science Park. Besöket gjordes tillsammans med landshövding Sven-Erik Österberg. Studiebesöket inleddes med att kommunstyrelsens ordförande Boel Godner hälsade…

Läs hela artikeln

27 april 2018

Hur kan digitaliseringspolitiken utvecklas?

Hur kan staten främja användandet av digitaliseringens möjligheter i näringslivet? är titeln på en ny rapport som Tillväxtanalys presenterade den 26 april. Rapporten sammanfattar ett antal studier om digitaliseringens effekter och vad som…

Läs hela artikeln

16 april 2018

När dårarna driver dårhuset

Den 16 april deltog Innovationskraft i ett lunchseminarium med Renee DiResta, expert på sociala medier och desinformation. Seminariet med rubriken ”När dårarna driver dårhuset”, arrangerades av USA:s ambassad och Arena Idé och handlade om falska…

Läs hela artikeln

6 april 2018

Ny rapport: Digitalisering – mer än teknik

När det handlar om digitalisering anses Sverige ha kommit långt och vi rankas högt när det handlar om innovationsförmåga, konkurrenskraft och digital mognad. Stockholm uppmärksammas för sin starka startupscen, som genererat många internationellt…

Läs hela artikeln

26 mars 2018

Vinnovas innovationsdag

Årets innovationsdag hade en ny inramning. Med interaktiva framtidsspaningar, näringsriktig frukost, utställningar och föredrag fick aktörer från Innovationssverige tillfälle att träffas, reflektera och knyta kontakter. Professionalisering, kompetens och trygghet för framtida innovationskraft i…

Läs hela artikeln

22 mars 2018

FinTech i fokus på Estrad

Sverige har en lång tradition av att utveckla finansiella tjänster och har på senare år genererat FinTech-stjärnor med internationell lyskraft. FinTech brukar beskrivas som en affärssektor som tillhandahåller finansiella tjänster som använder mjukvara och…

Läs hela artikeln

21 mars 2018

Stockholm satsar på nya tekniker i vården

Den 19 mars bjöd innovationslandstingsrådet Daniel Forslund in till ett innovationsmingel, där han presenterade landstingets första innovationsbokslut. Ett spännande arbete som följer upp och mäter innovationsinsatserna. Daniel presenterade flera aktuella satsningar inom landstinget och…

Läs hela artikeln

16 mars 2018

Vart vill regionerna i framtiden?

Temat för Reglabs årskonferens 2018 var framtiden – hur ser världen ut 2050 och vad kan regionerna göra för att bli attraktiva? Det här arbetar Reglabs medlemmar med under en framsynsprocess 2017–2018. Under två vintriga…

Läs hela artikeln