8 mars 2018
Nya satsningar på Smart industri måste även gynna Stockholm
Den 8–9 februari anordnade Tillväxtverket konferensen Tema Smart Industri. Där presenterades bland annat regeringens nya handlingsplan.
Regeringens strategi för nyindustrialisering – Smart industri –lanserades 2016 med syfte att stärka den svenska industrins konkurrenskraft och omställningsförmåga, samt göra investeringar i svensk industri mer attraktiva. Den utgår från fyra särskilda fokusområden:
– Industri 4.0 – Företag i svensk industri ska vara ledande inom den digitala utvecklingen och i att utnyttja digitaliseringens möjligheter.
– Hållbar produktion – Ökad resurseffektivitet, miljöhänsyn och en mer hållbar produktion ska bidra till industrins värdeskapande, jobbskapande och konkurrenskraft.
– Kunskapslyft industri – Kompetensförsörjningssystemet ska möta industrins behov och främja dess långsiktiga utveckling.
– Testbädd Sverige – Sverige ska vara ledande i forskning inom områden som bidrar till att stärka den industriella produktionen av varor och tjänster i Sverige.
Regeringens nya handlingsplan, som lanserades på konferensen Tema Smart Industri, omfattar 37 nya åtgärder. Exempel på de nya satsningarna är Industriklivet för att minska utsläpp av växthusgaser, Kompetenslyftet med en stor satsning på Yrkeshögskolan, uppvärdering av yrkesprogrammen, ett nationellt testcenter för elfordon och ett program för automations- och robotiseringslösningar för små och medelstora industriföretag i hela landet.
Vi tänker kanske inte alltid på det, men Stockholm är Sveriges näst största industriregion i antal anställda – efter Västra Götalandsregionen. Därför är det viktigt att Stockholmsregionen tar del av de nationella satsningar som nu görs, exempelvis två nya uppdrag till Tillväxtverket:
– Smart industri i regionerna (90 mkr under 2018-2020)
– Automation och robotisering för att främja ett robotlyft i SME (110 mkr under 2018-2021)
Smart industri i regionerna omfattar insatser som ska stimulera och verka för genomförandet av strategin Smart industri på regional nivå och utifrån specifika förutsättningar öka industrins konkurrenskraft och omställningsförmåga. Medlen kommer att fördelas över perioden med 20 mkr 2018, 30 mkr 2019 och 40 mkr 2020.
Robotlyftet ska främja automation och robotisering inom små och medelstora industriföretag. Syftet är att stödja små och medelstora företag i Sverige att öka automationen av sin produktion och därigenom utveckla sitt produktionssystem och på sikt sin konkurrenskraft.
Läs mer om Smart industri
Dela inlägget