3 juli 2018

FoodTech visade upp framtidens mat

mm
Maria Lindqvist

Sweden FoodTech arrangerade 7-8 juni The Big Meet, en inspirerande konferens på temat framtidens mat – med många innovativa inslag. Närmare 450 personer från hela världen kom till Kulturhuset i Stockholm för den tredje Big Meet-konferensen.

Konferensen öppnades av Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholms stad, som konstaterade att hållbara livsmedel är viktigt för Stockholm. Det handlar bland annat om stadens strävan mot fossilfri distribution, mindre matsvinn och mer hälsosam mat till skola och äldreomsorg.

Deltog på konferensen gjorde Irena Lundberg, Stockholm Business Region, som tillsammans med bland annat mig och Anders Nordborg på Länsstyrelsen i Stockholm arbetar för att bättre förstå och beskriva regionens Foodtech-sektor.

Det var två intensiva dagar, med många korta, spännande presentationer från forskare och företagare från bland annat Sverige, Finland, Israel och Storbritannien. Att det finns stort intresse för foodtech konstaterades i en aktuell omvärldsanalys där man hade identifierat över 150 000 dokument på temat.

Äta som en astronaut?

Under konferensen fick vi höra om innovativa livsmedel som odlade köttceller, proteinrika alger och nyttiga insekter, nya metoder för nutrition och effektiv distribution. Under ett antal kortare pauser fick vi även möjlighet att prova på framtidens mat i olika former. Vem vill inte passa på att äta som en astronaut?

Läs mer om Sweden Foodtech The Big Meet

Sweden Foodtech är ett samarbete mellan aktörer med ambitioner om att utveckla nästa generations livsmedel, med utgångspunkt i teknik, data, hållbarhet och hälsa.

Moderator var Johan Jörgenson, en av initiativtagarna, entreprenör och ledande inom Sweden Foodtech.

Samtidigt hölls Smaka på Stockholm i Kungsträdgården. Det är en av världens största matfestivaler.